KOV on tour! 2023

Home Nieuws KOV on tour! 2023

Vorige week dinsdag 21 maart was het dan zover. Met een enthousiaste, gezellige groep ondernemers vertrokken we naar Amsterdam voor een vaartocht door de haven van Amsterdam. Genietend van koffie en taart voeren we aan boord van de River Dream door de haven. Het was zo gezellig onderling, waardoor het verhaal over de duurzaamheidsopdracht die de haven heeft, niet te horen was door de speakers. Maar, voor iedereen die dit nog eens na wil lezen, verwijzen we hiervoor graag naar de website van de Port of Amsterdam: https://www.portofamsterdam.com/nl/ontdek/duurzame-haven 

Na een klein uurtje meerden we aan bij de Chocolatemakers. Naast een bedrijfspresentatie en de visualisatie van pluk tot chocolade, was er een proeverij van chocola en een rondleiding door de fabriek. De Chocolatemakers produceert duurzaam en streeft naar een CO2 neutrale bedrijfsvoering. Het transparante dak van zonnepanelen levert de (zonne)energie waarmee de repen worden gemaakt. Verder zijn alle verpakkingen volledig composteerbaar, gaat er geen afval op energie verloren in de fabriek en kiezen ze voor fairtransport om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. Zo wordt een groot deel van de cacao via een zeilschip vanuit Afrika naar Nederland vervoert. Ook vervoeren ze twee keer per jaar via de privé fietstocht Schokofahrt met 200 fietsers hun chocola naar Duitse supermarkten. Ze werken al zo goed als CO2 neutraal, maar het is hun ambitie om ook de CO2 footprint in transport en productie terug te brengen naar 0 kg CO2 per geproduceerde kg chocolade. Om de laatste stap te kunnen zetten, onderzoeken ze of ze het overschot aan zonne-energie kunnen omzetten in waterstof. Dan hoeft de cacaobrander niet meer op gas te werken. En, niet onbelangrijk, ze betalen eerlijke prijzen aan de cacaoboeren. Kortom; een interessant bezoek, niet alleen door alles wat werd verteld, maar ook dankzij het proeven van de verschillende smaken van de vele soorten chocola. 

Terug op de boot stond een uitgebreide lunch klaar. Al etend, pratend en varend kwamen we rond 15.00 uur weer terug op de kade en werd de terugrit naar Katwijk hervat. Nogmaals dank aan allen die mee waren deze dag. Ook bedankt voor de leuke reacties. KOV on Tour! wordt vervolgd!