Autocoureur Jan Lammers gaat in op benutten van kansen en leren van verlies

Op speelse wijze nam gastheer Kees Bergman, lid van de Sponsor Ccommissie van basketballvereniging Solar-systemen Grasshoppers, de leden van de KOV maandag 5 november mee in het programma van de KOV-contactbijeenkomst. Een bijeenkomst die plaatsvond in Sporthal Cleijn Duin. Gastspreker deze avond was voormalig autocoureur Jan Lammers, die het publiek voorhield dat het belangrijk is te leren van ook mindere ervaringen, goed na te denken hoe men zich als ondernemer over een langere periode passend positioneert en wat het effect van sponsoring inhoudt. De coureur, ondernemer en tv-commentator deed dat vlot, onderhoudend en op charmante wijze.

 De bijeenkomst in het verenigingsgebouw van de ‘Grasshoppers’ kende een aantal onderwerpen. Ten eerste was dat een introductie van de basketbalvereniging, onder andere door een aansprekende videopresentatie die Jack Smit op verzoek van de sponsorclub maakte. Daarin werd in circa zeven minuten de landelijke betekenis van de basketbalvereniging toegelicht, waarvan het damesteam afgelopen jaar het Nederlands kampioenschap behaalde. Vervolgens toonde de videopresentatie een aantal hoogtepunten uit de carrière van Jan Lammers. Na dit gedeelte volgde de presentatie van de oud-coureur. Hij deed dit pal voor een indrukwekkende sportauto, waar de vestigingsdirecteur van Van Poelgeest Noordwijk en mede sponsor van de avond, Michel Heus, voor had gezorgd.

Welkom

Kees Bergman heette op deze contactbijeenkomst de aanwezigen welkom, leidde de spreker in en besloot de avond met het verloten van een aantal prijzen onder de aanwezige ondernemers. Ook daagde hij het publiek uit - ruim honderddertig ondernemers waren in de sporthal aanwezig - om zich te melden als sponsor van de basketballvereniging. Voor komend jaar zoeken de ‘Grasshoppers’ namelijk een nieuwe hoofdsponsor. “Maar,” betoonde het lid van de sponsorcommissie, “meerdere deelsponsors zijn ook welkom.”

Behalve het organiseren van de bijeenkomst met daarin de presentatie van Jan Lammers zorgde de sponsor Commissie van basketballvereniging Solar-systemen Grasshoppers ook voor een uitgebreid en smaakvol buffet in hun clubruimte. Een plek waar de ondernemers na het programma nog gezellig napraatten onder het genot van het hapje en drankje.

Huishoudelijke mededelingen

Zoals gewoonlijk trapte KOV-voorzitter Peter Jongejan de contact-bijeenkomst af met een aantal huishoudelijke mededelingen. Hij deed dat nadat hij de sponsorcommissie van basketbalvereniging hartelijk dankte voor het organiseren van de bijeenkomst en hun succes wenste met het vinden van sponsoren. Daarna vroeg hij de aanwezigen een hiep-hiep-hoera aan te heffen voor het sinds kort 89-jarige KOV-erelid Arie van Dijke. Een oproep die leidde tot een spontane felicitatie van de aanwezige ondernemers aan het oud-bestuurslid en de voormalig ondernemer. Ook feliciteerde de voorzitter van het KOV-bestuur Ouwehand Bouw met het 75-jarig bestaan.

Peter vervolgde: “Vorige week dinsdag hebben we als bestuur een overleg gehad met het college van B & W. Naast de kennismaking, hebben we elkaar over en weer geïnformeerd over actuele ondernemerszaken. Aansluitend brachten we twee bedrijfsbezoeken bij KOV-leden en wel bij AFAK Techniek B.V. en bij Clusius Dutch Tulip Wodka.” Ook herinnerde hij de ondernemers aan de uitnodiging voor aanstaande donderdag of vrijdag voor de informatieve bijeenkomst over de regionale bedrijventerreinenstrategie. “U hebt hierover in onze digitale nieuwsbrief meer kunnen lezen. Wilt u zich nog aanmelden; neem dan contact op met Roelanda Jonker.” 

Bevrijdingsgala

De voorzitter memoreerde ook de uitnodiging voor het bevrijdingsgala. “Op zaterdag 17 november vormt dit bevrijdingsgala de afsluiting van “Katwijk van Oranje”. Het diner start om 17.30 uur in de Theatertent aan de Boulevard. Aansluitend is er een avondvullend programma. Informatie hierover is verkrijgbaar bij ons bestuurslid Mikel de Jong.”

“Tenslotte,” aldus Peter Jongejan, “vindt op 3 december de laatste KOV-bijeenkomst van dit jaar plaats. De locatie is Camping Koningshof in Rijnsburg. Zoals gewoonlijk wordt deze avond de begroting 2019 aan u voorgelegd en toegelicht.”

Groot of klein

In zijn vlotte betoog van circa driekwartier schetste Jan Lammers zijn loopbaan en daarbinnen de hoogte- en dieptepunten. Vanaf 1973 was hij actief in de racerij. Nog steeds staat hij letterlijk aan de zijlijn van het circuit, onder andere als tv-commentator, maar ook als vader van een zoon die start met de racerij in het kart-circuit. Jan is niet alleen bekend vanwege zijn Formule-1 deelname, maar ook van races zoals de 24-uur van Le Mans (winnaar en 17 keer gereden). Ook begeleidde en bezat hij een eigen raceteam (thuisbasis Katwijk), maar dat was financieel geen succes. Met een miljoenschuld moest hij noodgedwongen stoppen. Een nare ervaring, waaruit hij wel lering trok. “Zorg dat je dat ook open en eerlijk communiceert en blijf beschikbaar als gesprekspartner, ook voor de schuldeisers. Dat helpt,” hield Lammers zijn gehoor voor. Uit deze ervaring schetste hij tevens het specifieke bij sponsoring. “Als het niet groot lukt, bieden veel kleintjes ook kansen.”

Jan Lammers beëindigde de avond met het antwoord geven op vragen van de aanwezigen. Dat leidde tot een uitleg welk circuit in Nederland de meeste kans maakt om weer Formule-1 wedstrijden te gaan organiseren tot de betekenis van sponsoring en het daarbij bieden als sporter van een tegenwaarde aan de sponsor. Een verhaal dat daarmee letterlijk mooi ‘rond’ was en de aanwezigen vermaakte.