“In ’t Duyfrak houden ze de voeten wel droog”

In gesprek met Henk van der Nagel, als wethouder van Valkenburg bij de eerste plannen voor ’t Duyfrak betrokken, blijkt al snel hoeveel energie en tijd er in de ontwikkeling van zo’n woonwijk gaat zitten. Hij was van 1982 tot 2005 wethouder, waarbij hij de laatste jaren ook de portefeuille Ruimtelijke Ordening onder zijn hoede had. En met vooruitziende blik.

Bijzonder is namelijk de buitengewoon goede afwatering van ’t Duyfrak. Vandaag de dag een uiterst actueel thema in Nederland vanwege het veranderende klimaat met veel extremer weer en buien. “In het begin heb ik me direct sterk gemaakt voor veel water in de wijk. Door mijn functie bij het Hoogheemraadschap Rijnland was ik me toen al bewust van het belang van een goede afwatering. Bovendien was dit goed te combineren met de ideeën om het oude sloten-landschap in de nieuwe wijk deels terug te laten keren. En dat is gelukkig gebeurd. De wijk heeft een geweldige natuurlijke afwatering. Met het huidige veel extremere weer en zware buien een heel nuttig gegeven. In ’t Duyfrak houden ze de voeten wel droog”, aldus Van der Nagel.

Zijn ervaringen uit de beginperiode met bouwcombinatie Van Zessen Claer zijn positief. “Bij de ontwikkeling van zo’n woonwijk zit je altijd met twee partijen: de gemeente die het liefst een fraaie woonwijk wil met veel groen, speelruimte voor de kinderen en ruimte voor algemene voorzieningen, zoals de Dorpsweide. En de ontwikkelaar/bouwer, die het liefst zo veel mogelijk woningen wilt bouwen. Gezien het fraaie resultaat met ’t Duyfrak is het allemaal goed gekomen. Inclusief een afwatering die zelfs voorbeeldig is in deze tijd. En daar heeft Van Zessen Claer natuurlijk ook een flinke steen toe bijgedragen.