Actieplan herinrichting openbare ruimte winkelcentrum Hoornesplein

Ondernemers en vastgoedeigenaren van de Hoornespassage willen gaan investeren in het verbeteren van het winkelcentrum. Daarvoor is met de gemeente een actieplan gemaakt. De uitbreiding van de huidige supermarkt is hierbij een belangrijke pijler. Maar naast het upgraden van de passage wil men ook de buitenkant van het winkelcentrum herkenbaarder maken.

Wethouder Krijn van der Spijk: "Winkelcentrum Hoornesplein is een vitaal winkelcentrum met een groot verzorgingsgebied. De inrichting van het gebied rondom het winkelcentrum (zoals parkeren) is niet meer van deze tijd en moet flink aangepakt worden. Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om de verkoopopbrengst van TriPodia beschikbaar te stellen voor die opknapbeurt.”

“Momenteel onderzoeken we wat voor dit gebied de sterktes en wat de zwakheden zijn. Deze worden in diverse groepen besproken en aan de hand van de uitkomsten komt er een prioriteitenlijst,” aldus Robert Kraan. Hij is secretaris van de VVME (eigenarenvereniging) en mede-eigenaar van de aldaar gevestigde Albert Heijn.

Programma van Eisen

Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels een Programma van Eisen (PvE) voor de herinrichting van de openbare ruimte vastgesteld. Dit programma beschrijft aan welke kwaliteitseisen de nieuwe herinrichting moet voldoen en is de basis voor een voorlopig ontwerp van het herinrichtingsplan. Onderwerpen die aan bod komen bij dit herinrichtingsplan zijn onder andere: stallingsmogelijkheden voor (brom)fietsen, rij- en looproutes, toegankelijkheid voor mindervaliden en senioren, buitenverlichting en groen. “De kern van het actieplan, dat past binnen het PvE, is om te komen tot een toekomstbestendig Hoornesplein,” benadrukt Robert Kraan.

Klankbordgroep

“Afgevaardigden van de winkeliersvereniging, vastgoedeigenaren, bewoners en de gemeente hebben zich verenigd in een klankbordgroep, waarbij afgesproken is wie wat wanneer gaat doen,” aldus de secretaris van de eigenarenvereniging. “De komende jaren zet de klankbordgroep zich in om het actieplan verder uit te werken en te realiseren. Hierbij betrekt men de achterban van de betrokken partijen. Ook over de financiering en de verdeling van de middelen bestaat inmiddels een globale gedachte: de gemeente financiert het openbare gedeelte buiten het Hoornesplein en de winkeliers/eigenaren dragen bij aan de kosten voor de binnenzijde. De vereniging van eigenaren heeft daar gelden voor,” aldus Robert Kraan. Tenslotte meldt hij: “Over een tijdspad kunnen wij nu nog niets zeggen. In die fase bevinden wij ons nog niet.”