Peter Jongejan herkozen als voorzitter KOV

Peter Jongejan is tijdens de algemene ledenvergadering voor een periode van drie jaar herkozen als voorzitter van de Katwijkse Ondernemersvereniging (KOV). Vlak voor deze herverkiezing feliciteerde bestuurslid Mikel de Jong de voorzitter met het feit dat hij inmiddels 12.5 jaar actief is als bestuurslid, waarvan sinds 2009 als voorzitter. De met ruim honderd leden drukbezochte algemene ledenvergadering (ALV) benoemde Anne Heijnen tot nieuw bestuurslid, gaf penningmeester Dirk Botermans decharge over het gevoerde beleid en stemde in met de financiële voornemens. Tenslotte kreeg het speerpuntenbeleid van de ondernemersvereniging voor het nieuwe seizoen alle steun. Iets wat tevens gold voor de missie: met elkaar meerwaarde creëren voor ondernemend Katwijk.

De ALV in etablissement De Roskam was uiterst drukbezocht. “Een teken dat er ook een grote behoefte is tot ontmoeten bij de leden,” aldus Peter Jongejan bij zijn opening. Na het vermelden van de leden die zich hadden afgemeld en het welkom heten van ereleden en aanwezige leden ging de voorzitter in snel tempo door de agenda. De notulen van de bijeenkomst van vorig jaar werden goedgekeurd, waarna de financiële gegevens aan bod kwamen. Bij dit agendapunt legde penningmeester Dirk Botermans de verantwoording af over de staat van baten en lasten 2016 en gaf hij een toelichting op de begroting. “De begroting is de financiële vertaling van de activiteiten en speerpunten van onze vereniging,” aldus de penningmeester.

De KOV telt bijna 400 leden, waarvan gemiddeld genomen er 140 de maandelijkse contact-bijeenkomsten bezoeken. Via de leden en de aan deze leden gelieerde bedrijven vertegenwoordigt de KOV maar liefst minstens 1200 Katwijkse bedrijven. In 2016 heette de KOV 27 nieuwe leden welkom.

Financieel gezond

“Ondanks dat het financiële jaar met een tekort van circa 14 duizend euro afsluit en daarmee het vermogen van de vereniging iets afneemt, zijn de financiën van de ondernemersvereniging prima op orde. Daarbij blijft het verenigingsvermogen ruim voldoen aan het criterium, zoals minimaal de grootte van tweemaal de jaarcontributie,” aldus Dirk Botermans.

Wel gaf hij aan hoe de uitgaven en inkomsten nog beter op elkaar afgestemd dienen te worden. “Om de kosten van de contactbijeenkomsten beter te beheersen wordt het nakomen van de opgegeven aanwezigheid beter gecontroleerd. Dat geldt ook voor het niet vooraf opgeven, maar toch aanwezig zijn. In beide gevallen brengt de vereniging daar 25 euro per persoon voor in rekening. Daarnaast gaan we bij bijzondere bijeenkomsten een (kleine) eigen bijdrage vragen. Tenslotte blijft het beoordelen van de juiste contributiebijdrage van de leden een speerpunt.”

Penningmeester Botermans: “De werkelijke kosten over 2016 bedroegen bijna 106 duizend euro. Door een verlaging van de kosten van het maandbericht, bureau- en projectkosten is het totaal voor het begrotingsjaar 2017 op zesennegentigduizend euro bepaald.”

De kascommissie bestaande uit Piet Onderwater en Bert van Egmond complimenteerde de penningmeester en de administratieve verwerking van de financiën en gaf aan dat alles op orde is. Voor scheidend kascommissielid Piet Onderwater de gelegenheid om op een ludieke wijze de aanwezige leden te vragen om met een gemeend applaus in te stemmen met het verlenen van decharge. Bert van Egmond gaf aan ook dit jaar lid van de kascommissie te willen zijn. De vacature die ontstond door het vertrek – met een bloemetje en een dankwoord van de voorzitter - van Piet Onderwater, is ingevuld door Aad Kraaij.

Speerpunten

Het jaarverslag en het benoemen van de doelstellingen werd door Mikel de Jong gepresenteerd. In een duidelijk betoog schetste hij missie, speerpunten en betekenis van de ondernemersvereniging. Naast belangenbehartiging staan het ontmoeten middels (netwerk)bijeenkomsten, het leggen van verbindingen, het elkaar inspireren en van elkaar leren plus het stimuleren van ondernemerschap, centraal. Speerpunten die hij lardeerde met relevante voorbeelden vanuit het afgelopen jaar. Het leggen van verbindingen illustreerde Mikel de Jong met de succesvolle contacten met de Leidse ondernemers, zoals de 071-bijeenkomsten.

Zowel hij als Peter Jongejan refereerden aan een bijeenkomst rondom werkervaringsplekken of stageplaatsen voor statushouders, die juist die middag in Noordwijk had plaatsgevonden. “Samen met het ondernemershuis Katwijk spannen we ons in om deze vaak hooggekwalificeerde statushouders aan een zinvolle taak te helpen. En daarbij hebben we jullie als ondernemer natuurlijk hard nodig.”

Wat de beleidsuitgangspunten voor het komend seizoen betreft, was Peter Jongejan helder: “We gaan door op de ingeslagen weg.” Als aanvulling daarop gaf hij aan: “De samenwerking met Leiden concretiseren we door in november een tweede editie van Ondernemersdag071 te organiseren; een netwerkbijeenkomst voor alle leden van de partners uit Economie071. Om de betrokkenheid met de politieke ontwikkeling te vergroten, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen, zullen we als KOV in gesprek gaan met de lokale politieke partijen, zodat zij (meer) aandacht besteden aan het ondernemerschap.”

“Tenslotte,” de KOV-voorzitter noemde het al, “blijven inspanningen binnen het sociale domein ook dit jaar een prioriteit. Steunen van startende ondernemers, het bemiddelen in werk voor specifieke doelgroepen, waaronder de statushouders, en doelgroepen interesseren in ondernemerschap, zijn daar voorbeelden van.”

Bij de rondvraag kwam de suggestie om na te denken over het limiteren van het aantal perioden dat een bestuurslid verkiesbaar is. "Een suggestie die het bestuur bespreken zal," aldus de voorzitter.

Presentaties

Na de algemene ledenvergadering kregen vier nieuwe leden tijd zich middels een korte pitch of presentatie voor te stellen. Het betrof Gerben Ravensbergen van Lilies of Life, Lourens ten Hove en Dick van Belen van Fa. Schaddé van Dooren, Arjan den Heijer en Elzard van Delft van Melapensioen en Jan Willem Kuijt junior en senior van ROOTS Fish Smokery B.V. Het leverde vier enthousiaste verhalen en inkijkjes van ondernemers op die met ingang van 2017 lid geworden zijn van de KOV.