‘Katwijk bouwt’ werkt aan een positief beeld van de bouw

Een aantal instanties, waaronder vertegenwoordigers van de bouwbedrijven in de regio en de onderwijsinstellingen voor VMBO en MBO, hebben samen met de gemeente Katwijk een leuk initiatief uitgewerkt om met name jongeren vanuit het basisonderwijs praktisch te informeren over de kansen en mogelijkheden in de bouw. De genoemde instanties werken daarbij samen in ‘Katwijk Bouwt’. De ‘informatieve’ aftrap voor leerkrachten uit het regionale basisonderwijs is 28 oktober op het Vakcollege Rijnmond.

Het gaan enthousiasmeren van leerlingen voor bouwactiviteiten gebeurt middels een interessant programma waarbij het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven naar de basisscholen komen met praktische voorbeelden en leuke opdrachten. Leerlingen uit het basisonderwijs worden zo getoond dat de bouw ook een verzamelbegrip is voor een groot aantal aansprekende werkzaamheden.

‘Katwijk bouwt’ is een initiatief in de regio waar Bouwmensen Leiden, de gemeente Katwijk, het Vakcollege Rijnmond en vertegenwoordigers van diverse bouwbedrijven, ondersteund door hun kennispartner SBRCUR-net, in samenwerken. Gewerkt wordt onder meer aan het enthousiasmeren van leerlingen uit het basisonderwijs om uiteindelijk te kiezen voor een opleiding, die leidt tot een beroepskwalificatie voor in de bouwsector.

Adjunct-directeur Erik Hazenoot van het Vakcollege Rijnmond en mede trekker van dit initiatief: “Wat we doen is leerlingen uit het basisonderwijs op een praktische en uitdagende manier in contact brengen met werkzaamheden uit de bouw. We laten zien dat het veelal om creatief werk gaat en een combinatie van ontwerp en uitvoering inhoudt. Het leuke daarbij is dat de leerkrachten vanuit het basisonderwijs in kunnen tekenen op specifieke projecten, die we bij hen in de klas gaan uitvoeren.”

Leerkrachten uitgenodigd

“Op 28 oktober om 16.00 uur vindt de aftrap van het project plaats op het Vakcollege Rijnmond. Vertegenwoordigers van de gemeente, bouwondernemers en onderwijsmensen – ondernemers uit de bouwsector en leerkrachten uit de bovenbouw van het basisonderwijs in de regio zijn inmiddels uitgenodigd - treffen elkaar om de initiatieven te bespreken en om te zetten in concrete acties. ‘Katwijk Bouwt’ faciliteert deze aanpak met talloze voorbeelden en vormen van mogelijke samenwerking tussen de initiatiefnemers en basisscholen.

Onderwijswethouder Gerard Mostert: “De gemeente Katwijk, Bouwmensen Leiden en Vakcollege Rijnmond bieden bouw- en infrabedrijven de kans zich op de Katwijkse onderwijskaart te zetten. Ondernemers uit deze sectoren roepen we op aan te sluiten bij het initiatief en dan ook 28 oktober aanwezig te zijn op de bijeenkomst. Graag willen wij gezamenlijk werken aan het enthousiasmeren van jongeren uit onze regio voor de bouw in de toekomst. Als gemeente stimuleren we het dat onderwijs, overheid en ondernemers elkaar ontmoeten en met elkaar een stempel zetten op deze leuke en bijzondere onderwijs-bouwprojecten.”

Het programma ziet er als volgt uit:

16.00 uur        Welkom door Erik Hazenoot, adjunct-directeur Vakcollege Rijnmond

16.05 uur        Henk Schotman “Hoe Van Rhijn Bouw de basisschool bij de bouw betrekt”

16.25 uur        Reactie wethouder

16.30 uur        Panelgesprek

16.50 uur        Mix & match, zelf aan de slag met onderwijs-bouwprojecten

17.30 uur        Borrel en hapje

Heeft u zich nog niet aangemeld? Dit kan per e-mail via info@bouwmensen-leiden.nl of telefonisch 071-5322003.