Verslag nieuwjaarsreceptie

8 januari kwamen 150 ondernemers naar De Roskam voor de traditionele nieuwjaarsreceptie van de KOV. Het bestuur verwelkomde de aanwezigen bij binnenkomst en wenste iedereen, zowel privé als zakelijk, het allerbeste toe voor 2019. Mikel de Jong sprak dit jaar namens het bestuur de nieuwjaarsspeech uit. Eerder is namelijk afgesproken dat het bestuur deze taak om beurten oppakt.

 In de speech werd opgeroepen om als ondernemers vooral het gesprek met elkaar aan te gaan. "Luisteren naar elkaar in een gesprek is minstens zo belangrijk als spreken", aldus Mikel. Ook het gesprek met "andersdenkenden" kan waardevol zijn om je blikveld te verruimen. "Neem in deze hectische tijden van hoogconjunctuur de tijd voor een gesprek. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder", adviseerde hij.

"2018 was een economisch goed jaar, waarin ondernemers geconfronteerd werden met uitdagingen, zoals het vinden van goedgeschoold personeel, het tijdig vinden van materialen of de transitie naar duurzaam ondernemen. Omdenken of creatief ondernemen helpt om deze uitdagingen te zien als kansen. En als er iemand in staat is om kansen te zien in uitdagingen, is dat wel een ondernemer", aldus Mikel. Als voorbeeld noemde hij het aanleggen van rondvaartboten in de Haven. "Zien we dit als logistieke uitdaging of als logistieke aanvulling om de bereikbaarheid van Katwijk te verbeteren? En, blijf je als bloemengroothandel zoeken naar personeel dat niet te krijgen is, of zie je het als een kans om te investeren in innoverende robotisering?"

In Katwijk is een goede voedingsbodem voor duurzaam of sociaal ondernemen. Mikel noemde enkele van de vele lokale initiatieven; zoals het creëren van een innovatiefonds om duurzaam bouwen op een hoger plan te brengen (Ouwehand Bouw), het verduurzamen van een evenement (Haringrock) en riep ondernemers op om dit soort initiatieven te omarmen en te steunen om zo (sociaal) ondernemend Katwijk nog beter op de kaart te kunnen zetten.

Mikel sloot af: "De KOV is en blijft primair de netwerkorganisatie die het maken van verbindingen mogelijk maakt. Dat kan het bestuur niet alleen, dus hebben we ook in 2019 de ondernemers, bestuurders en partners weer nodig om succesvol samen tot meerwaarde te komen".