KOV is een gezonde en betekenisvolle ondernemersvereniging

“De Katwijkse ondernemersvereniging behartigde in 2017 op meerdere fronten de belangen van de in Katwijk gevestigde ondernemers. Ook voor de komende jaren houdt de KOV vast aan haar missie: Samen naar meerwaarde. Hiervoor is niet alleen de samenwerking tussen de aangesloten ondernemers onderling belangrijk, maar ook de samenwerking met de (lokale) overheid en ondernemersverenigingen in de omgeving,” aldus voorzitter Peter Jongejan. Ook financieel is de KOV, met een klein negatief resultaat, prima in balans. Tenslotte bleef het aantal leden constant.

De ondernemersvereniging nam in de sfeervolle Roskam tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) formeel afscheid van bestuurslid Jan Bart van der Plas. Een bestuurslid die negen jaar deel uitmaakte van het bestuur en nu vanwege gezondheidsredenen afscheid nam. Peter Jongejan gaf namens het bestuur aan dankbaar te zijn met zijn inzet en zijn altijd aanwezige humor. Herkozen, met een hartelijk applaus, voor een periode van drie jaar werd Mikel de Jong. De vereniging benoemde op deze drukbezochte ALV tenslotte Sietze Dijkstra (directeur Harvest Moon B.V.) als nieuw bestuurslid.

In een workshop, voorafgaand aan de ALV, gaven Nadine Slot en Steffie Schepers van RWV Advocaten informatie over de gevolgen voor ondernemers van de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die 25 mei a.s. ingaat. Aan de hand van een 10-stappenplan (klik hier voor 10-stappenplan RWV Advocaten) gaven ze de aanwezigen een heldere en relevante uitleg over de stappen die door deze nieuwe wet moeten worden ondernomen. De juristen bleven de gehele bijeenkomst aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Financiën

Penningmeester Dirk Botermans gaf een korte toelichting op de financiële cijfers over 2017. Met inkomsten rond de 95 duizend euro en een uitgave - inclusief de projecten – die circa vijfduizend euro hoger liggen, is de staat van baten en lasten goed in evenwicht. “Het kleine verschil wordt vereffend uit de reserves van de vereniging, die ruim voldoen aan de criteria van tweemaal de jaarcontributie,” aldus Botermans. “De ontvangen contributies stegen licht ten opzichte van het jaar daarvoor, waarbij er door een andere opzet van de communicatie een lagere advertentieopbrengst is. Tenslotte stegen de kosten van het secretariaat iets, terwijl de andere posten keurig in de pas liepen met de begroting en de afrekening in 2016.”

De kascommissie (de heren Bert van Egmond en Aad Kraaij) gaven aan de financiën gecontroleerd te hebben en akkoord te zijn met de verslaglegging. “Opvallend daarbij is,” aldus Bert van Egmond, “dat er nagenoeg geen declaraties zijn van bestuursleden. Een compliment aan hen,” benadrukte het aftredend lid van de kascommissie. Hij vroeg de vergadering decharge te verlenen aan de penningmeester en daarmee aan het bestuur. Iets wat met applaus geschiedde. Zowel Bert als Aad kregen een bloemetje. Bert van Egmond wordt in de kascommissie opgevolgd door Gerrit Ravensbergen. Tenslotte bedankte voorzitter Jongejan de penningmeester voor het vele en adequaat uitgevoerde werk. Een bedankje dat door de aanwezigen ondersteund werd met een hartelijk applaus.

Beleid

Mikel de Jong ging bij de toelichting op het jaarverslag in op de missie en visie van de KOV en memoreerde daarbij kort nog de speerpunten van de vereniging: “Het netwerken (in het verslagjaar vonden acht contactbijeenkomsten plaats met een opkomst van tenminste 125 leden), het stimuleren van het ondernemerschap, de belangenbehartiging en het desgewenst fungeren als denktank.”

De presentatie van het privacy- en algemeen beleidsstuk nam Anne Heijnen in een vlot en op hoofdlijnen gericht betoog voor haar rekening. Ook de KOV is inmiddels AVG-proof. “De gegevens die het secretariaat van de KOV gebruikt/verwerkt komen van de leden en worden alleen gebruikt om een ledenadministratie te kunnen doen en de werkzaamheden, waaronder de communicatie, van de vereniging uit te kunnen voeren. Daarnaast is er een groep mensen die, vaak met specifieke vragen, zelf contact zoekt met de ondernemersvereniging en waarbij de KOV hun gegevens nodig heeft om bijvoorbeeld een antwoord te kunnen geven. Ook de foto’s op de site, de digitale nieuwsbrief en het magazine zijn data die onder de condities van de AVG vallen. Omdat er geen bezwaar is bij het maken van de foto’s kunnen deze gepubliceerd worden.” Tenslotte gaf Anne Heijnen de leden de tip om de door hen aangeleverde gegevens eens te controleren (bijvoorbeeld onder de ledenrubriek op de site) en zo nodig aan te passen. “In bijzondere gevallen kan ook contact gezocht worden met het secretariaat van de vereniging.” Met nadruk gaf Anne Heijnen tenslotte aan dat de KOV nooit (adres-)gegevens beschikbaar stelt aan derden.

Tenslotte

Peter Jongejan: “Dinsdag 5 juni is de laatste bijeenkomst van dit seizoen. Waar die wordt gehouden en wat we gaan doen hoort u binnenkort. Wel kunnen we u alvast melden dat we dit jaar geen beachvolleybaltoernooi zullen organiseren. Maar, als u met uw bedrijfsteam ook dit jaar weer een toernooi wilt meespelen: Op de tafel vindt u folders over het Katwijks Beachvolleybaltoernooi met daarbij aanmeldingsformulieren om u als bedrijf aan te melden.

Op vrijdag 6 juli vindt dit jaar het openluchtfestival Haringrock plaats. KOV is ook dit jaar één van de sponsoren. De dag erna, op zaterdag 7 juli, vinden de Katwijkse Vrijmarkt en het Ondernemersplein plaats. Wilt u uw bedrijf presenteren op het Ondernemersplein, zoekt u dan contact met bestuurslid Mikel de Jong. Ook kaarten voor de VIP-borrel zijn bij hem verkrijgbaar.”