Omgevingswet van belang voor ondernemers

De komst van de nieuwe Omgevingswet betekent voor de gemeente Katwijk de start van de Omgevingsvisie. Een visie die gaat over eigenlijk alle terreinen van de fysieke leefomgeving. Het is daarmee de opvolger van de Brede Structuurvisie (2007-2020) van de gemeente Katwijk. Voorzitter Peter Jongejan en secretaris Anne Heijnen droegen in de voorbereiding van deze omgevingsvisie namens de KOV diverse punten aan. De omgevingsvisie wordt in januari behandeld door de gemeenteraad.

Wethouder Klaas Jan van der Bent in een toelichting: “De visie valt uiteen in vier ontwikkelstrategieën: Sterke kust, Florerende ondernemingen, Katwijkse kernen en Gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. We zien kansen in samenwerking met de Leidse regio, Duin- en Bollenstreek, de provincie, Holland Rijnland, onderwijsinstellingen en bedrijven die niet naar gemeente-, provincie- of landsgrenzen kijken. Voor de omgevingsvisie geldt dat we aansluiten op de regionale visie Hart van Holland.”

Ambitie

Katwijk geeft aan een sociale, innovatieve en duurzame gemeente te willen zijn. Deze drie pijlers vormen samen de overkoepelende ambitie van deze omgevingsvisie, en zijn daarmee richtinggevend voor toekomstige beleidsvorming. “De huidige snelle, innovatieve ontwikkelingen binnen de economie vragen van bedrijven een aanpassingsvermogen. Nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe bedrijfssectoren en voor vernieuwing binnen bestaande bedrijfssectoren. Om de concurrentiepositie te kunnen behouden is het zaak voor bedrijven om mee te gaan in innovatieve ontwikkelingen. Door samenwerking en het aangaan van verbindingen met kennisclusters (bijvoorbeeld in Leiden Bio Science Park en Space Centre ESTEC) kan innovatie worden versneld,” aldus het gemeentebestuur in de omgevingsvisie.

Samenwerking

“Binnen het regioverband 071 wordt samengewerkt om de uitwisseling tussen bedrijfsleven en onderwijs te stimuleren. Voor de gemeente is er de rol om planologische ruimte te bieden en bij te dragen aan het leggen van verbindingen tussen de kennisinstellingen en de markt. Ook kan de gemeente (al dan niet in regionaal verband) aansturen op samenwerking tussen bedrijven onderling.” In de visie wordt ook gesproken over de nauwe verbinding tussen innovatie en de circulaire economie. “Dit houdt het maximaal toepassen van hergebruik van producten en grondstoffen in en het zo min mogelijk vernietigen van waarde. Innovatie is daarbij een middel om bedrijfsprocessen op deze wijze te verduurzamen. Maar ook door samenwerking kunnen bedrijfsprocessen – lokaal of regionaal - aan elkaar worden gekoppeld, waardoor deze meer circulair en duurzaam worden ingericht.” De gemeente geeft daarbij aan dat Katwijk in 2050 energieneutraal is.