Herinrichting centrum Katwijk Zee start

De herinrichting van het Andreasplein is afgerond. Vanaf 8 januari zijn de Princestraat, Voorstraat, Badstraat en het laatste deel van het Andreasplein richting de Boulevard aan de beurt. De planning bij de gemeente Katwijk is dat vóór april 2018, de start van het seizoen, alles klaar is. Wethouder Jacco Knape: “Met het nieuwe Andreasplein heeft het centrum een mooie plek om straks weer neer te strijken op een van de terrasjes, elkaar te ontmoeten of te genieten van evenementen.”

Voor de herinrichting van het Andreasplein geldt:

 • Het plein is opnieuw bestraat en er worden nog dezelfde houten lichtmasten geplaatst als in de rest van het centrum;
 • In de stijl van de banken in de Zeereep zijn een aantal houten zitbanken neergezet;
 • Het waterkunstwerk is gebleven en de vissen worden later nog teruggeplaatst.
 • Over een paar maanden kunnen de twee nieuwe plantsoenen en nieuwe bomen op het plein ingeplant worden.
 • Aan de rand van het plein zijn extra fietsrekken geplaatst. 

Een nieuwe en autoluwe Princestraat

Vanaf 8 januari start de herinrichting van de Princestraat. Wethouder Knape: “Na het aanbrengen van nieuwe kolken en riolering, opnieuw bestraten, plaatsen van houten zitbanken, afvalbakken, fietsenrekken en planten van nieuwe bomen, ziet de straat er straks heel anders uit. Ook wordt het centrum autoluw. In de Princestraat loopt straks een brede wandelstrook in het midden met aan weerskanten een rijbaan. Die baan is alleen voor beperkt autoverkeer toegankelijk. De Voorstraat en Badstraat krijgen een opknapbeurt. Slechte bestrating wordt vervangen. Er komen extra fietsenrekken. In iedere straat komt één poller. Dat is een paal die uit een wegdek omhoog komt om het autoverkeer te regelen. De pollers worden later door de leverancier geplaatst.”

Afgesloten voor verkeer

De gemeente Katwijk geeft aan: "Vanaf maandag 8 januari is de Princestraat voor het verkeer gesloten. Om bestemmingsverkeer te regelen worden verkeersregelaars ingezet en er wordt ter plekke omgeleid. De winkels in de Pincestraat zijn lopend bereikbaar via een speciale loopstrook en loopschotten. Parkeren is niet meer mogelijk (na de herinrichting komen de parkeerplaatsen ook niet meer terug). Bewoners Princestraat, Baljuwstraat, Princedwarsstraat en Weeshuisstraat kunnen de Princestraat wel bereiken. In de Voorstraat wordt het verkeer langs het werkvak geleid. Verkeer voor de Badstraat wordt omgeleid via de Voorstraat."

Informatiepunt

Iedereen die vragen heeft over het plan 'Aantrekkelijk Centrum' kan vanaf dinsdag 9 januari langskomen in het informatiepunt in het DunaAtelier aan de Voorstraat. Het informatiepunt is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 15.00 – 17.00 uur .

"Het uitgangspunt is", aldus de gemeente, "dat in het centrum van Katwijk aan Zee de verblijfskwaliteit en de leefbaarheid voor bewoners, bezoekers en ondernemers beter moeten worden. Hier is een herinrichtingsplan voor gemaakt. In dit plan is ook opgenomen dat de parkeerplaatsen in de Princestraat en op het Andreasplein verdwijnen. Wanneer de werkzaamheden klaar zijn is er:

 • Veel ruimte voor wandelend publiek.
 • Een goede bereikbaarheid van het centrum met de fiets.
 • Op geconcentreerde plekken mogelijkheid om fietsen te stallen.
 • Meer groen in de Princestraat en op het Andreasplein.
 • Een goede bereikbaarheid voor mindervaliden.
 • Een autoluw centrum met minder auto’s.
 • Een aantrekkelijke openbare ruimte."