Leerzame en interessante bijeenkomst bij HUBspot Leiden

Het kennismaken met innovaties, nieuwe ondernemers en vooral bijzondere start-ups in een inspirerende omgeving bij HUBspot in Leiden. Dat was in een notendop het programma op de contactbijeenkomst van februari van de KOV. Een middag waar moderator Ruben Klerkx de aanwezigen meenam in de wereld van verrassende mogelijkheden en vooral die van jonge ondernemers met inspirerende ideeën. Tevens bood de contactbijeenkomst de aanwezige ondernemers mogelijkheden om in te haken bij de activiteiten van twee studentenorganisaties en drie startende ondernemers, of tenminste ze vragen te stellen over hun activiteiten. In het gastvrije HUBcafé was na het onderhoudende gedeelte volop ruimte om na te praten en te genieten van een heerlijk hapje en drankje.

Zoals gebruikelijk opende maandagavond 5 februari voorzitter Peter Jongejan de bijeenkomst en legde hij kort uit hoe het contact met HUBspot is ontstaan. “Als deelnemer aan het samenwerkingsverband in deze regio – Economie071 – zien we het nut van het versterken van de regionale economie in. Het is een onderling halen en brengen,” schetste de KOV-voorzitter beeldend, “waarbij onze regio bijzondere bedrijven en ondernemersvormen kent en de regio Leiden een echt kenniscentrum is. Dat betekent dat het aangaan van een kruisbestuiving alleen maar leidt tot positieve effecten. Vandaar dat we als ondernemersvereniging de samenwerking toejuichen en concreet willen ondersteunen. Daarom ook de bijeenkomst vanavond in de inspirerende omgeving van HUBspot; het centrum voor kennis en innovatie.”

Hij bedankte alvast Roy Zitman en Raffi Balder van HUBspot voor de gastvrije ontvangst en het mede door hen opgezette programma. “Rond 19.00 uur staan de borrel en het eten klaar in het HUBcafé op de derde etage van het gebouw, dat boven de ruimte voor ontmoetingen ligt.”

Tenslotte meldde Peter Jongejan dat hij het kort hield, “want het KOV-nieuws ontvangt u eind volgende week weer via onze digitale nieuwsbrief.” Wel kondigde hij alvast de volgende bijeenkomst aan: dinsdag 6 maart. “We zijn die avond te gast bij Rederij van Hulst. Dit keer niet op de River Queen, maar in het botenhuis van de rederij. Meer informatie over deze avond en het adres waar de leden ontvangen worden, krijgt u binnenkort in uw mailbox.”

Innovatief ondernemerschap
Raffi Balder gaf bij de start van de bijeenkomst een korte toelichting op de activiteiten van HUBspot in Leiden. “HUBspot is zowel een organisatie als een locatie. In ons gebouw aan de Langegracht 70 bieden we (startende) ondernemers een plek om samen met anderen te werken aan innovatie en ondernemerschap (samengevat in: faciliteren, community en werkruimte huren). Een organisatie die ontstond uit initiatieven van de Universiteit Leiden, de Leidse Hogeschool en de gemeente, waar de binding tussen onderwijs, ondernemerschap en omgeving centraal staat. De activiteiten zijn veelal tweeledig: het aanreiken van innovatieve ideeën en werkvormen, plus het (kort) huisvesting bieden aan bedrijven met initiatieven die typisch zijn voor nieuwe technieken en technologieën. Ook ondersteunt HUBspot ondernemers bij het in de markt zetten van producten en het helpen verkennen bij welke specifieke vragen deze technieken passen,” aldus Raffi Balder. “We zijn een lerende organisatie, die het van elkaar leren centraal stelt.”

De vormen van samenwerken met een ondernemer behelzen in principe vijf mogelijkheden. “Op de eerste plaats gaat het om het oplossen van een uitdaging (vaak met behulp van de universiteit of de hogeschool), het onderzoeken van kansen, het verzorgen van coachingstrajecten, het helpen bij het investeren en het leveren van inspiratie en/of kennis.”

Sprekers
Ruben Klerkx leidde na deze algemene introductie de vijf sprekers in. Het betrof twee al wat langer bestaande studentenorganisaties, die vooral bemiddelen in het vinden van de juiste ‘mensen’ bij een ondernemersvraag. Het spits werd afgebeten door Eva de Haes, die met haar partner Lotte Verhoeven een toelichting gaf op de mogelijkheden van UniPartners (www.unipartners.nl); een academisch adviesbureau. Dit initiatief helpt bij het beantwoorden van vragen zoals: Waar staat de onderneming over twee jaar en welke lijn moet dan gevolgd worden om dat daadwerkelijk te bereiken? Alle vragen die daaruit voortkomen, kunnen we met specifieke deskundigheid onderzoeken.” Medebestuurslid Lotte Verhoeven gaf aan dat UniPartners een database heeft, met daarin tienduizend studenten, die beschikbaar zijn. “We leveren advies op maat en doen dat op projectbasis.”

Lars Bosma van ‘De Kleine Consultant’ (www.dekleineconsultant.nl) vervolgde dat zij helpen bij het maken van strategische keuzes en met een onderneming zoeken naar toegevoegde waarden voor dat bedrijf. “De Kleine Consultant beschikt over een waardevolle poule van talenten, waarbij de betrokkenheid van een student vaak ook leidt tot een win-win situatie. De onderneming kan bepaalde onderzoeken starten en de student leert de ‘wereld’ van het ondernemen kennen.” Duco Guillard: ”Wij bieden ondersteuning bij strategische sessies en werken veelal in een project van circa tien weken. Onze doelgroep bestaat uit kleine ondernemingen - zoals bij het MKB – die zelf niet in staat zijn dure adviseurs in de hand te nemen. Het gaat daarbij om ondernemingen, die bijvoorbeeld willen groeien en daarbij ideeën aangereikt krijgen.”

Linda Grotenbreg gaf een boeiende toelichting op haar net gestarte onderneming Riverfood (www.riverfood.nl). De oud-biologiedocent zoekt naar mogelijkheden om een beduidende kwantitatieve groei van plantaardig voedsel te realiseren. Dat doet ze via een vernuftig systeem om het water waarin vissen leven te gebruiken bij het bemesten van (eetbare) planten, aquaponics. “Een systeem dat overal werkt en niet seizoen-, klimaat- of weersgevoelig is. Dit gezonde voedsel,” vertelde ze in een aansprekend verhaal, “is voor iedereen, kan overal en duurzaam geproduceerd worden en is antibiotica- en pesticidevrij.” In de kelder van HUBspot heeft Linda Grotenbreg een proefopstelling, die deze avond door een flink aantal geïnteresseerde ondernemers bekeken werd. ”Een mooi voorbeeld van systematische ‘farming’ met een hoog aansprekend en educatief gehalte,” aldus Ruben Klerkx.

Wereld zonder banken
Op het gebied van cryptocurrency-training en de daarbij voorkomende problemen, kansen en mogelijkheden hielden Alain Fonhof en Gene Koenen (www.wecreateweb.nl) een korte voordracht. “Een ontwikkeling,” aldus Gene Koenen, “die de financiële wereld in korte tijd behoorlijk veranderen zal. Betalen, storten van geldbedragen, et cetera, kan straks makkelijk en veel sneller zonder bemiddeling van banken. Dat bespaart onnodige kosten en biedt veel snellere mogelijkheden. Nu duurt een bankstorting naar het buitenland soms twee tot drie dagen, terwijl dat nagenoeg direct kan.” “Cryptocurrency is de toekomst en wij helpen u daarbij,” vatte Alain hun activiteiten kort samen. “Wilt u weten hoe het werkt en wat uw kansen zijn, dan ondersteunen we u graag. Bijvoorbeeld bij het opzetten van een webapplicatie.”

De laatste spreker was Harmen Rolf die sprak over Internet of Things (IoT) (www.economie071.nl/internet-of-things). Hij schetste vlot en zeer begrijpelijk de toepassingen hiervan in ‘business’. Het gaat om het versturen van (betekenisvolle) informatie over relatief kleine afstanden, zonder dat dit veel energie (dat wil zeggen rekencapaciteit) kost. Als voorbeelden noemde hij vuilnisbakken die zelf aangeven wanneer ze vol zijn (dat bespaart het onnodig langsrijden bij afvalbakken of bakken voor recycling) en het terugvinden van allerlei ‘karretjes’ in het logistieke proces (bijvoorbeeld bij het laden en lossen van bagage in vliegtuigen).

Harmen Rolf gaf aan dat in de nabije toekomst dit soort processoren die makkelijk en vooral goedkoop over een kleine afstand communiceren, overal ingebouwd worden. “Het gaat om chips, die een beperkte hoeveelheid relevante informatie doorgeven over een kleine afstand”. Ter illustratie en naar aanleiding van een vraag gaf hij nog een voorbeeld: “Een chip in uw bureaustoel die aangeeft dat u na twee uur zitten even moet opstaan en bewegen, iets wat u en uw werk ten goede komt.”

Na de vijf sprekers en evenzo veel korte ‘pitches’ stond in het HUBCafé een smakelijk buffet klaar. De KOV-leden konden zo nog uitgebreid napraten en de diverse sprekers verder bevragen. Een inspirerende bijeenkomst!