Commissaris van de Koning toetst beleidsvoornemens vroegtijdig bij bestuur KOV

Een delegatie van het bestuur van de KOV bezocht dinsdag 15 november de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, drs. Jaap Smit. Zoals het bestuur hoopte vindt de KOV in het provinciehuis een medestander op het gebied van ‘samenwerken en verbinden’ in de regio, belangrijke speerpunten van de KOV.

De commissaris van de Koning ziet de gemeente Katwijk en daarmee de betekenis van de Katwijkse ondernemers als een belangrijk scharnierpunt in de Duin- en Bollenstreek en de regio Leiden en noemde de gemeente een voorbeeld van goed georganiseerde bedrijvigheid en succesvol ondernemen. Naast voorzitter Peter Jongejan van de ondernemersvereniging waren bij het gesprek de bestuursleden Anne Heijnen en Jan Bart van der Plas aanwezig.

De commissaris van de Koning Jaap Smit oriënteert zich veelvuldig in en op de regio’s en reageert op vragen en verzoeken uit de provinciale samenleving. “Dit leidde,” aldus Peter Jongejan, “tot een constructief gesprek op het provinciehuis waar de betekenis van onze regio volop aan de orde kwam. De commissaris van de Koning ziet en erkent de betekenis van Katwijk in de regio en waardeert ons als gesprekspartner,” aldus de voorzitter van de KOV. Dat drs. Jaap Smit het gesprek eveneens op prijs stelde bleek onder meer uit zijn twitterbericht direct na afloop van de bijeenkomst, waarin hij het gesprek belangrijk en zinvol noemde.

Verbinden

Om het begrip samenwerken en verbinden concreet in te vullen sprak de provinciebestuurder met de KOV-bestuursleden om hun mening en ervaringen tussentijds te peilen. Hij complimenteerde tijdens het gesprek de aanwezigen met de ontwikkeling in de regio Katwijk, die hij als positief en van een groeiende economische betekenis noemde. “Het voeren van dit soort gesprekken helpt de provincie met het ontwerpen en implementeren van beleid,” aldus de heer Smit.

Peter Jongejan gaf aan dat hij het initiatief van het hebben van directe contacten met het provinciebestuur waardeert en het ook erg belangrijk vindt om elkaar vroegtijdig goed te informeren. “Wij zijn tenslotte een direct betrokken bron waaruit informatie geput kan worden”.

De commissaris van de Koning heeft in de provincie bijzondere bevoegdheden bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid en vervult op meerdere terreinen een coördinerende rol. Ook is de commissaris mede verantwoordelijk voor de werving van kandidaten voor burgemeestersfuncties. Daarnaast vervult hij tal van representatieve taken. De commissaris wordt voor perioden van 6 jaar benoemd. Voor drs. Jaap Smit vond deze benoeming plaats in januari 2014.