Nieuwjaarsspeech KOV door voorzitter Peter Jongejan

2020! 

Dit is het dan, mijn laatste nieuwjaarspeech als voorzitter van de KOV. Velen van jullie weten dat speechen een grote hobby van me is, maar geheel in lijn met de traditie die de afgelopen twee jaar is ingezet, zal ik het vanavond kort houden. 

Ik begin met Wensen! Dames en heren, mede namens de rest van bestuur wensen wij u een gelukkig, gezond en succesvol 2020 toe.

Gisteren werd ik verrast bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Katwijk door de uitreiking van de erepenning. Ik zie het ook als een blijk van waardering voor het werk dat we binnen de KOV, als bestuur en leden samen, verrichten voor een goed ondernemersklimaat. De uitreiking van de erepenning onderstreept ook dat de gemeente Katwijk ons en onze vereniging als serieuze partner ziet. 

Terugkijken!
We kunnen denk ik over het algemeen terugkijken op een mooi jaar 2019.

Alhoewel er het hele jaar waarschuwingen en angsten werden uitgesproken, zijn er voor zover wij weten geen grote klappen gevallen en is er naar mijn idee geen branche erg geraakt door een tegenvallende conjunctuur. Integendeel, door op te letten en te anticiperen zijn we allemaal weer wat sterker en alerter geworden dan een jaar geleden en hebben de meesten van ons wat meer reserves kunnen opbouwen.

2020
Ik was vroeger meer met jaartallen en toekomst bezig dan de laatste tijd. George Orwell schreef indrukwekkend over 1984, door het nummer van Prince was ik benieuwd naar 1999, maar na alle heisa rondom de eeuwwisseling in 2000, leefde ik eigenlijk nergens meer naar toe.

Tot het jaar 2020. Dat maakt op mij toch weer behoorlijk indruk.

Het voelt een beetje als leven in de toekomst.

Tesla
Dat kwam echt tot uitdrukking toen ik vorige week voor het eerst in een Tesla reed. Eind vorig jaar hebben wij thuis ook meegedaan aan de Tesla sprint. 1 van de ruim 11.000 model 3 s was voor ons. Ik had alleen van horen zeggen een beetje een idee van hoe een Tesla rijdt, maar voor mij was het echt een eyeopener voor de toekomst. Hoe  een paar relatief kleine features een enorme indruk kunnen maken!  En als je het doortrekt naar de toekomst laten zien hoe dichtbij het is.  De manier waarop het menselijk handelen wordt uitgeschakeld, de toepassing van Co2 neutraal verplaatsen, van positiebepaling, zelfstandig rijden. Ik zie hierin de mogelijkheden voor het delen van transportmiddelen. Ik vond het een soort openbaring!

Daar moet de wereld mee gered worden denk je dan! Dat vraagt aanpassingen van ons. Van ons veilige handelen, hoe wij het altijd deden en nog doen. De urgentie en kansen van energietransitie, het tegengaan van de plastic soep en hergebruik van grondstoffen gaan tijd en aandacht vragen. En ik hoop persoonlijk dat wij daaraan ook samen in KOV- verband een steentje kunnen bijdragen.

De ontwikkelingen gaan hard. Laten wij als groot Katwijk zorgen dat wij erbij blijven.
Hier en daar kunnen we zeker initiëren, maar we kunnen vooral veel doen, nog beter doen waar wij goed in zijn.

We mogen trots zijn op die dingen waar wij in Katwijk goed in zijn: werken, uitvoeren en handelen. Dat doen wij al jaren.

Of dat nou in de vis, de bloemen, machines of staalbouw is. In Katwijk kunnen we alles!

En die ondernemersgeest, de wil om de handen uit de mouwen te steken en te handelen, zal in combinatie met alle nieuwe toepassingen altijd nodig zijn.

Zo! Kunnen wij gerust het nieuwe jaar in!!

Nogmaals namens het hele bestuur een goed 2020 en veel succes! Wij wensen u allen een heel fijne avond! Geniet van de heerlijke gerechtjes die uitgeserveerd worden en toast met elkaar op het nieuwe jaar. Het welkomstdrankje wordt u aangeboden door Henny en Jannie Schaap van Beachclub Zomers.