Een echte ondernemer ziet kansen en weet deze te benutten

“Kenmerkend voor een echte ondernemer is dat hij iets realiseert uit het niets en daarmee waarde weet te creëren. Daarbij wordt het ondernemerschap niet gestimuleerd door diverse vormen van subsidies, of ‘gepamper’ door (lokale) overheden, maar vooral door het zelf zien van kansen en door deze te benutten. Een belangrijke voorwaarde daarbij is keihard werken. Juist deze regio,” vervolgt KOV-voorzitter Peter Jongejan, “biedt veel kansen en mogelijkheden. Als ondernemersvereniging willen we ondernemers steunen, stimuleren en ruimte bieden om elkaar te ontmoeten. Daarnaast dragen we een flinke steen bij in het creëren van passende randvoorwaarden. In Katwijk doen we dat als ondernemersverenigingen goed, vind ik.”

Als ondernemer is Peter Jongejan in meerdere disciplines actief. “Globaal genomen beweeg ik me op de terreinen van recreatie, horeca, productie- en handelsvormen, creatie en vastgoedbeheer. Daar komt binnenkort nog een nieuwe tak bij, die momenteel in het laatste stadium van voorbereiding verkeert: een onderneming op het snijvlak van consultancy en facilitering.”

“Kenmerkend voor mijn manier van aansturen bij de verschillende bedrijven, of het nu Colours & Green betreft of Marina Jachthaven Rijnsburg, is het geven van veel vrijheid aan de medewerker gekoppeld aan een grote mate van verantwoordelijkheid. Ik wil mensen in hun waarde laten en hun de ruimte geven om te groeien. Daarbij vind ik het belangrijk een medewerker vooral de kans te bieden zelf oplossingen te bedenken en te realiseren. Ik ben dan ook trots op mijn personeel en zie hoe betrokken en deskundig zij opereren.”

Peter Jongejan: “Een uitgangspunt dat ik daarbij heb, is dat ik nooit een concrete functie binnen een van mijn bedrijven ga vervullen of daar structureel taken uitvoer. Je creëert daarmee een te grote directe betrokkenheid waardoor je teveel tijd in één bedrijfsactiviteit steekt en tevens door het invullen van die bepaalde functie je onmisbaar binnen dat bedrijf maakt. Ik zie dat als ongewenst. Mijn taak is, waar nodig, te stimuleren en medewerkers te helpen om bepaalde processen door henzelf goed te laten verlopen.”

Samenwerking

“Deze zomer hebben we de lokale politieke partijen benaderd en hen uitgenodigd voor een gesprek. We vinden het van belang dat deze politici weten wat we van zaken vinden, die raakvlakken hebben met de politieke besluitvorming. Een aantal fracties reageerde en daar hebben we de afgelopen weken goede gesprekken mee gehad. Alhoewel we andere rollen vervullen, is het belangrijk dat de verenigde ondernemers en de politiek elkaar horen en informeren. Ik merk tijdens die gesprekken dat men serieus geïnteresseerd is. In het algemeen genomen hebben we een goede wisselwerking met de gemeentelijke en lokale politici. Dat is ook merkbaar in het reguliere overleg met het college van B & W, waarbij de eerste contacten met de nieuwe burgemeester veelbelovend zijn.”

“Ondanks dat we – ondernemers, politici en bestuurders - verschillende verantwoordelijkheden kennen, hebben we veelal gemeenschappelijke ambities. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van de bedrijventerreinen en de betekenis van samenwerking in de regio. Daarbij vinden we dat de binding tussen de Duin- en Bollenstreek (DBS) en (de regio) Leiden om meerdere reden van belang is. De regio Leiden en de DBS zijn complementair en worden door deze samenwerking alleen maar sterker. Het gesprek dat we als KOV-bestuur onlangs met de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, hadden, bevestigt dit. Wat wel nodig is, zijn vertrouwen, open en transparante gesprekken en de wil elkaar verder te helpen.”

Voorzitter Peter Jongejan plaatst deze woorden niet in de context van de gesprekken die plaatsvonden met vertegenwoordigers van de politieke raadsfracties, maar meer in relatie tot de uitspraken van een wethouder begin december. Peter daarover: “De KOV heeft zijn best gedaan om ondernemers te interesseren om juist mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te gaan betrekken in het arbeidsproces. Wat we dan nodig hebben, zijn kandidaten die we kunnen oproepen voor gesprekken. Bij het benaderen van mogelijke kandidaten is de gemeente aan zet. Zij beschikken over de namen. Helaas vernamen we geen of slechts een aantal namen van kandidaten, ondanks dat de gemeentelijke ‘kaartenbakken’ meer dan goed gevuld zijn. Treurig, vooral als achteraf het idee gewekt wordt dat de ondernemers in dit proces het hebben laten liggen.”

Voorbeeld

“Onze ondernemersvereniging doet het goed. De contactbijeenkomsten zijn prima momenten om contacten te leggen en staan in het teken van business tot business. We zijn tevens een prima intermediair tussen de ondernemers en hun omgeving en een goed beluisterde belangenbehartiger,” aldus Peter Jongejan. “Waar we als ondernemersvereniging wel behoefte aan hebben is om met elkaar een meer samenhangende en toekomstgerichte visie te ontwikkelen. De scoop mag wat mij betreft daarbij op de komende dertig jaar gericht zijn.”

Per saldo ziet Peter de Katwijkse ondernemersvereniging in de regio als een goed voorbeeld van samenwerking en belangenbehartiging. “We zijn niet uiteengevallen in meerdere verenigingen met deelbelangen, hebben een stabiel bestuur en heel veel betrokken leden. Iets waar we trost op kunnen zijn.”