Keurmerk Veilig Ondernemen voor ’t Heen en Klei Oost

Voor de bedrijventerreinen ’t Heen en Klei Oost binnen de gemeente Katwijk is wederom een keurmerk veilig ondernemen (KVO) behaald. Het vorige Keurmerk gold voor de afgelopen tweejaar, terwijl het nu behaalde keurmerk geldt tot eind 2019. Een keurmerk zorgt voor verplichtende afspraken over de kwaliteit van de bedrijventerreinen. Daarmee is het van groot belang voor de op de terreinen gevestigde ondernemers. In het convenant staat de samenwerking tussen politie, bandweer, gemeenten en beveiliger beschreven in relatie met de op het gebied gevestigde ondernemers. De ondernemers zijn in het overleg vertegenwoordigd middels de ondernemersvereniging en de stichting Beveiliging Bedrijventerreinen, die mede initiatiefnemer is.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen heeft zich landelijk bewezen als een effectief instrument om publieke en private partijen samen te laten werken aan veiligheid en ordening. MKB Nederland heeft landelijk deze processen ondersteund. Vanuit de verantwoordelijkheid voor een adequate beveiliging van de terreinen heeft het SBB drie jaar geleden het proces om te komen tot een keurmerk, in samenwerking met de gemeente en de KOV, opgepakt. Een belangrijke reden was om te komen tot goede afspraken met de publieke sector over hun inzet gekoppeld aan de gezamenlijk beschreven ambities. Het betreffen hier voor de gevestigd bedrijven essentiële afspraken over de inzet van de beveiliger en politie om overlast en (poging tot) inbraken te verminderen. Maar ook afspraken over de orde en netheid, onderhoud van het groen en vormen van aanpassingen van de infrastructuur of parkeervoorzieningen (de parkeerstroken, fietspaden en revitalisering zijn voorbeelden van ingezette verbeterslagen) maken deel uit van het convenant.

Convenant

In 2014 werd met succes het Keurmerk ‘basis samenwerken’ behaald. Toen was voornamelijk ingezoomd op het structureren van de samenwerking en het anticiperen op mogelijke onveilige situaties op de bedrijventerreinen.

Inmiddels heeft de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen - met vertegenwoordigers van de gemeente Katwijk, politie eenheid Den Haag, Brandweer Hollands Midden en namens de ondernemers het SBB en sinds kort ook de parkmanager - een convenant ondertekend met daarin afspraken op vele gebieden die de kwaliteit op de bedrijventerreinen aangaan. Het varieert daarbij over de samenwerking tussen politie en beveiliger Huschka over het terugdringen van de onveiligheid, tot afspraken over de inzet, controles en oefenrondes van de brandweer en afspraken over parkeren, infrastructuur, inrichting en algehele kwaliteit van de bedrijventerreinen. Onderdelen van het Keurmerk zijn bijvoorbeeld een veiligheidsplan en een plan van aanpak voor verbeteringen ’t Heen en Klei Oost. De procesgang werd namens het MKB ondersteund door de heer Robert de Koning.

Mening ondernemers

Het huidige plan van aanpak KVO-B omvat, conform de richtlijnen, het vaststellen van de kern van een probleem, het aangeven van bijbehorende oplossingen, het benoemen van de verantwoordelijken daarvoor, het maken van afspraken over de inzet van middelen, het aangeven van eventuele alternatieve maatregelen en een vorm van procesbewaking plus evaluatie.

Een belangrijke inbreng bij het benoemen van de problemen hebben de op de terreinen gevestigde ondernemers gehad. Aan de hand van een uitvoerige enquête is de mening van de ondernemers gepeild en gevraagd wat hun mening is over onder andere veiligheid, problemen in de directe omgeving en allerlei afspraken. Dat dit leeft blijkt wel uit de respons van de enquête, die hoger lag dan 50 %. Dat wil zeggen dat meer dan een op de twee ondernemers reageerden.

Uit de evaluatie van de afgelopen jaren blijkt ook een aantal successen: De gemeente noemt daarbij de aanleg van fietsroutes, start revitalisering, aanleggen glasvezelnet, vaststellen Visie Openbare Ruimte Katwijk (VORK), diverse maatregelen betreffende het tegengaan van de overlast van parkeren en het schoonhouden van de terreinen. Bij de politie worden als successen genoemd, mede door de samenwerking en inspanningen van beveiliger Huschka, het halveren van het aantal inbraken en het terugdringen van overlast, zoals illegale bewoning, illegale feesten en vormen van vandalisme. Voor de brandweer geldt daarbij het vernieuwen van brandkranen, doorvoeren van specifieke oefeningen en – mede op verzoek van een aantal ondernemers – het houden van ontruimingsoefeningen. Tenslotte benadrukt procesbewaker SBB het succes van de beveiliging. Jammer daarbij is dat de ambitie voor wat betreft de inzet van camerabeveiliging nog niet gerealiseerd is.

Schouw

Een onderdeel van de procedures is het jaarlijks houden van een schouw, waarbij risicogebieden en onveilige situaties in kaart gebracht worden. Aan de hand van de bevindingen worden maatregelen benoemd en opgenomen in het plan van aanpak. Deze zijn gericht op het verminderen van die risico’s (de aanpak loopt daarbij uiteen van het intensiever gaan handhaven tot specifieke aanpak).

De bevindingen van de werkgroepsleden en de aanbevelingen vanuit de enquête plus de schouw, staan in het plan van aanpak beschreven. Daaraan is in een matrix een ambitie en de verantwoordelijke gekoppeld. De werkgroep analyseert in een aantal bijeenkomsten per jaar de vorderingen, zodat de zaken gevolgd en eventueel alsnog aangepakt of bijgesteld kunnen worden.

In het plan van aanpak staan ruim dertig aandachtspunten beschreven. De categorieën die het beslaat zijn, ‘onveiligheid, overlast en inbraken’, ‘onderhoud en beheer’, ‘brandveiligheid’, ‘knelpunten verkeersveiligheid’, ‘algemene zaken’en ‘borging en evaluatie’. Het proces van het Keurmerk Veilig Ondernemen werd voorgezeten door Aad van Duijn van het SBB. Ook de komende periode zit hij de werkgroep voor.

Audit

De audit van het plan van aanpak, de aanbevelingen vanuit de schouw en het Keurmerk Veilig Ondernemen nam dinsdag 18 oktober Richard Symonsma van het KIWA Nederland af. Kiwa is een onafhankelijke organisatie die hooggekwalificeerde certificering verzorgt. Er waren volop complimenten voor de onderlinge samenwerking en het resultaat, c.q. het Plan van aanpak en schouwverslag. Drie kleine aanvullingen dienden aan de hand van de audit nog te worden toegevoegd. Aan het eind van zijn audit gaf de heer Symonsma aan dat hij vindt dat de ondernemers die gevestigd zijn op Klei Oost en ’t Heen blij mogen zijn met alle werkzaamheden die voor hun 'ondernemen' verricht worden. De formele certificering vindt later dit jaar plaats.